ΟΧΙ λιμάνι επικίνδυνων φορτίων και LNG στον ΚΡΟΝΟ

ΟΧΙ λιμάνι επικίνδυνων φορτίων και LNG στον ΚΡΟΝΟ , απαιτούν οι Πολίτες της Ελευσίνας μέσα από τις αγωνιστικές επιτροπές που έχουν συγκροτήσει.

Με επιστολή προς όλους τους αιρετούς, τον Δήμαρχο, τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους Συμβούλους των δύο Δημοτικών Κοινοτήτων Ελευσίνας και Μαγούλας, οι Κινήσεις Πολιτών ECOELEUSIS, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ, ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καθώς και Ενεργοί Πολίτες προτείνουν τις εξής άμεσες ενέργειες:

1)   Την παράσταση διαμαρτυρίας σύσσωμων, τόσο του Δημ. Συμβουλίου Ελευσίνας  όσο και των Συμβουλίων Δημοτικής Κοινότητας Ελευσίνας και Μαγούλας, κατά την τελευταία ετήσια συνεδρίαση του ΟΛΕ την προσεχή Πέμπτη 29/12, στην ώρα που θα προσδιοριστεί.

2)   Την άμεση σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής για την πραγματοποίηση Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ναυτιλίας εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του νέου έτους 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αρχή, δεν έχει λάβει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για την απόκρουση των σχεδίων τόσο του ΔΕΣΦΑ για την διακίνηση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πορθμειακή γραμμή από την Ρεβυθούσα έως το κρηπίδωμα του ΚΡΟΝΟΥ, στο Καλυμπάκι.

Αντίθετα έδωσε στον ΔΕΣΦΑ το βήμα του Δημ. Συμβουλίου για να προβάλει τον κίνδυνο ως ανύπαρκτο και τον ΚΡΟΝΟ ως την καταλληλότερη θέση για να τροφοδοτήσει «προσωρινά» την Δυτική Ελλάδα με LNG!
Την Τετάρτη 21/12 στο Δημοτικό Συμβούλιο, 12 Δημοτικοί Σύμβουλοι αποχώρησαν επιδεικτικά ή απείχαν από την εν λόγω παρουσίαση του ΔΕΣΦΑ αφήνοντας τη Δημοτική Αρχή και τον ΟΛΕ σχεδόν μόνους να παρακολουθούν την παρουσίαση!

Κατά την συνεδρίαση, ουδόλως συσχετίστηκε από τους παραμένοντες η νέα απειλή που ανέκυψε ύστερα από το αίτημα της εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων HEC (συμφερόντων Μελισσανίδη) για την 12-ετή παραχώρηση της έκτασης 14 στρ. έναντι του ΚΡΟΝΟΥ, στο Καλυμπάκι, με σκοπό την δημιουργία νέας λιμενικής υποδομής για την στάθμευση βυτιοφόρων οχημάτων με πετρελαιοειδή κατάλοιπα καθώς και μεταφόρτωσής τους σε πλωτά μέσα της εταιρείας, τον ελλιμενισμό δεξαμενοπλοίων καθώς και για την εξυπηρέτηση της διακίνησης του LNG!!!

Με επιστολή τους οι Κινήσεις Πολιτών προς τους αιρετούς Συμβούλους και τον Δήμαρχο προτείνουν δύο άμεσες ενέργειες.

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου των Κινήσεων Πολιτών.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕCOELEUSIS
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
& ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ελευσίνα 24/12/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: ΠΡΟΤΑΣΗ για άμεση αντίδραση στα σχέδια ΔΕΣΦΑ – ΟΛΕ και ΗΕC!

Η Δημοτική Αρχή, όχι μόνο δεν έχει λάβει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για την απόκρουση των σχεδίων τόσο του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) για την διακίνηση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πορθμειακή γραμμή από την Ρεβυθούσα έως το κρηπίδωμα του ΚΡΟΝΟΥ, στο Καλυμπάκι, και με βυτιοφόρα που θα διασχίζουν τις οδούς Κανελλοπούλου, Ωκεανιδών, Γέλας κ.α αλλά – σε αντίθεση με το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου την 7η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο έχει αποφασιστεί να απαιτηθεί η ακύρωση του Μνημονίου μεταξύ ΔΕΣΦΑ και ΟΛΕ (Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας) για τη μεταφορά LNG από τη Ρεβυθούσα στην ηπειρωτική χώρα μέσω του κρηπιδώματος του Κρόνου – δίνει στον ΔΕΣΦΑ και βήμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να προβάλει τον κίνδυνο ως ανύπαρκτο και τον ΚΡΟΝΟ ως την καταλληλότερη θέση για να τροφοδοτήσει «προσωρινά» την Δυτική Ελλάδα με LNG!!!

Την Τετάρτη 21/12 στο Δημοτικό Συμβούλιο, 12 Δημοτικοί Σύμβουλοι αποχώρησαν επιδεικτικά ή απείχαν από την εν λόγω παρουσίαση του ΔΕΣΦΑ αφήνοντας τη Δημοτική Αρχή και τον ΟΛΕ σχεδόν μόνους να παρακολουθούν την παρουσίαση!!!

Μάλιστα κατά την παραπάνω συνεδρίαση, ουδόλως συσχετίστηκε από τους παραμένοντες η νέα απειλή που ανέκυψε ύστερα από το αίτημα της εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων HEC (συμφερόντων Μελισσανίδη) για την 12-ετή παραχώρηση της έκτασης 14 στρ. έναντι του ΚΡΟΝΟΥ, στο Καλυμπάκι, με σκοπό την δημιουργία νέας λιμενικής υποδομής για την στάθμευση βυτιοφόρων οχημάτων με πετρελαιοειδή κατάλοιπα καθώς και μεταφόρτωσής τους σε πλωτά μέσα της εταιρείας, τον ελλιμενισμό δεξαμενοπλοίων καθώς και για την εξυπηρέτηση της διακίνησης του LNG!!!

Στην ίδια συνεδρίαση, προ ημερησίας διατάξεως, καταθέσαμε ΠΡΟΤΑΣΗ άμεσων ενεργειών – κινητοποιήσεων προς το σώμα τις οποίες αποστείλαμε σήμερα και γραπτώς σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και των δύο Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων Ελευσίνας και Μαγούλας:
1. Την παράσταση διαμαρτυρίας σύσσωμων, τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας όσο και των Συμβουλίων Δημοτικής Κοινότητας Ελευσίνας και Μαγούλας, κατά την τελευταία ετήσια συνεδρίαση του ΟΛΕ την προσεχή Πέμπτη 29/12, στην ώρα που αυτό θα προσδιοριστεί.
2. Την άμεση σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής για την πραγματοποίηση Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ναυτιλίας εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του νέου έτους.
Εξυπακούεται ότι η παράλληλη πρόσκληση των Δημοτών μας για συμμετοχή στις ανωτέρω κινητοποιήσεις είναι αναγκαία και επιβεβλημένη.

Σημειώνεται ότι κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 7ης Δεκεμβρίου, όπου ο προσκεκλημένος ΟΛΕ αρνήθηκε να παραστεί χωρίς τον ΔΕΣΦΑ, η Δημοτική Αρχή δεν είχε καμία ιδέα να προτείνει για να εκδηλωθεί η αντίδραση του Δήμου παρά μόνο την διερεύνηση πιθανών νομικών ενεργειών, πρόταση που μειοψήφησε. Τελικά το Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση επικαιροποίησης του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου με εξαγγελία κινητοποιήσεων, έκδοση ενημερωτικού υλικού για τους κατοίκους και ανάρτηση πανό στην πόλη.

Έχουμε πολλές φορές τονίσει με έμφαση ότι μόνο αν η Δημοτική Αρχή το επιτρέψει – εξακολουθώντας παθητική και υπάκουη στην Κυβέρνηση στάση – το παράκτιο μέτωπο της πόλης μας θα υποστεί νέα ανήκεστο βλάβη με τα σχέδια μετατροπής του κρηπιδώματος του ΚΡΟΝΟΥ σε Λιμάνι για την φορτοεκφόρτωση πετρελαϊκών αποβλήτων, διακίνησης LNG και επικίνδυνων φορτίων καθώς και τον ελλιμενισμό δεξαμενόπλοιων!!!
Στο κατώφλι του νέου χρόνου πολλοί αγώνες μας προσκαλούν για ένα βιώσιμο μέλλον στο παράκτιο μέτωπο της πόλης. Ας μην λείψει κανείς!!!

Καλή Χρονιά!!!

The post ΟΧΙ λιμάνι επικίνδυνων φορτίων και LNG στον ΚΡΟΝΟ appeared first on aftodioikisinews.gr.