ΟΧΙ στο «ΝΕΟ ΕΣΥ» των νοσοκομείων – επιχειρήσεων

ΟΧΙ στο «ΝΕΟ ΕΣΥ» των νοσοκομείων – επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων μονάδων υγείας

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ή ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΟΜΗΡΙΑ – Άμεση ακύρωση των αναστολών εργασίας και μονιμοποίηση συμβασιούχων

Αυξήσεις στους μισθούς – Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή επιδόματος Χριστουγέννων

Επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας

Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ

Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος συναδέλφων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των υγειονομικών και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών

Τα παραπάνω συμπυκνώνουν τα αιτήματα των υγειονομικών , όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνονται στην ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο

Ενώ οργανώνονται αγωνιστικές κινητοποιήσεις :

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΜΕΡΑ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στην είσοδο ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο Υπουργείο Υγείας και πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ Πλατεία Συντάγματος στις 12.30 μ.μ.

Η ανακοίνωση του σωματείου συνεχίζει :

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση, με την ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία των ασθενών, την εντατικοποίηση, τους πετσοκομμένους μισθούς, τα απλήρωτα δεδουλευμένα, τις αναστολές εργασίας και την εργασιακή ομηρία για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Καλούμε όλα τα Σωματεία εργαζομένων να συνδιοργανώσουμε ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχίζονται οι ιδιωτικοποιήσεις, οι Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, η μετατροπή των νοσοκομείων σε «επιχειρηματικές μονάδες» είτε με τη μορφή των ΝΠΙΔ (νοσοκομεία ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΣΠΑΡΤΗΣ) είτε με τη μορφή των παραρτημάτων Ανωνύμων Εταιρειών (νοσοκομείο ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ).

Η ψήφιση του πρόσφατου νόμου που επεκτείνει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και στέλνει τους ασθενείς να γίνουν πελάτες ιδιωτικών κλινικών, απαιτείται να ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε λαϊκή οικογένεια.

Ταυτόχρονα, αποτελεί άλλη μια απόδειξη για το πόσο επικίνδυνες είναι οι αυταπάτες, που καλλιεργούν η ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της άρχουσας τάξης, ότι δήθεν «η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας μπορεί να είναι ωφέλιμη για το κοινωνικό σύνολο».

Μας εξοργίζει, επομένως το θράσος όσων νομίζουν ότι μπορούν να μας «κοροϊδέψουν» με «δεσμεύσεις» περί δήθεν «κατάργησης του νόμου στις πρώτες 10 ημέρες διακυβέρνησης», ιδιαίτερα όταν προέρχονται από κόμματα, που εξακολουθούν να προπαγανδίζουν τον δήθεν «συμπληρωματικό και ωφέλιμο ρόλο» του ιδιωτικού τομέα υγείας, αν και στην περίοδο της επιδημίας, αποκαλύφθηκε αδιαμφισβήτητα, ο πραγματικός «παρασιτικός» ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία.

Είναι φανερό ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα υπηρετούν οι συνεχιζόμενες κυβερνητικές εξαγγελίες για το «νέο ΕΣΥ’ – όπως το ονειρεύονται οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων, φαρμακευτικών και ασφαλιστικών εταιρειών.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ είναι «ένα μοντέλο που θέλουμε να έχουμε στα νοσοκομεία μας» καθώς και της αναπλ. υπουργού οτι «δεν εκδίδει νέους οργανισμούς νοσοκομείων διότι σκοπεύει να κλείσει αρκετά νοσοκομεία όποτε θα τους φτιάξει μετά την συγχώνευση τους».

Εξίσου αποκαλυπτική ήταν και η δήλωση του υπουργού Υγείας, στη Βουλή, ότι το νοσοκομείο Σαντορίνης – που με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «λειτουργεί ως υποκατάστημα» της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας – είναι «πιλότος» για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Για τις συνέπειες της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων:

«Οι προτάσεις για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργούν με τις διοικητικές προδιαγραφές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, είναι ένα αναγκαίο βήμα για την ενοποίηση της αγοράς.. Είναι λάθος να μιλάμε για δημόσια δωρεάν Υγεία. Η Υγεία είναι προϊόν, έχει κόστος και πληρώνεται. Το νοσοκομείο είναι επιχείρηση (…) και το μεγάλο σαράκι είναι η μονιμότητα των εργαζομένων»..

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι σχεδιασμοί για λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ΔΕΝ οφείλονται σε «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» της κυβέρνησης της ΝΔ. Αποτελούν συνειδητή επιλογή ΟΛΩΝ των κομμάτων της άρχουσας τάξης για την υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι στον καπιταλισμό, για τις λαϊκές οικογένειες η υγεία αποτελεί «ατομική ευθύνη» ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πεδίο τεράστιας κερδοφορίας.

Αυτούς τους σχεδιασμούς υπηρετούν οι υπουργικές αποφάσεις για τα καθηκοντολόγια των νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών, που αποσκοπούν στην εξασφάλιση φθηνού νοσηλευτικού προσωπικού για τις ανάγκες του «νοσοκομείου – επιχείρηση», με διαιώνιση της διπλής εκμετάλλευσης σε βάρος των βοηθών νοσηλευτών και αύξηση της εντατικοποίησης και της νομικής ευθύνης για τους νοσηλευτές.

Στο νοσοκομείο – επιχείρηση, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται κυρίως από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, είτε άμεσα είτε μέσω ασφαλιστικών εισφορών. Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Γι’ αυτό, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία ακόμη και εν μέσω επιδημίας (από 77532 τον Μάρτιο 2020 σε 73537 τον Σεπτέμβριο 2022).

Γι’ αυτό, απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων και σε δεκάδες νοσοκομεία προχωρεί η διαδικασία για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες.

Γι’ αυτό ακόμη και μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των αναστολών εργασίας, συνεχίζεται η «δαιμονοποίηση» των ανεμβολίαστων συνάδελφων, με την απαράδεκτη δήλωση του υπουργού Υγείας περί «κινδύνων για τη δημόσια υγεία από την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης.»

Στα πλαίσια της προσπάθειας να προχωρήσει ανεμπόδιστη η εφαρμογή του «νέου ΕΣΥ» πληθαίνουν οι διώξεις σε βάρος αγωνιστών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραπομπή σε δίκη της συναδέλφισσας Α. Ρέτζιου, προέδρου της ΟΕΝΓΕ. για παραβίαση του νόμου “Χρυσοχοΐδη” για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Τσακίζουν τα δικαιώματα και τις ζωές μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ να μας κοροϊδεύουν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός «δεν αντέχει» αυξήσεις στους μισθούς μας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ενώ στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 προβλέπονται νέες επιδοτήσεις 8,3 δις (και επιπλέον 5,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης) για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, μόνιμα χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις συνεχείς ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους.

The post ΟΧΙ στο «ΝΕΟ ΕΣΥ» των νοσοκομείων – επιχειρήσεων appeared first on aftodioikisinews.gr.